Un uruit deranjant mă trezeşte brusc. Deschid ochii şi mă concentrez pe zgomot. E dimineaţă şi ţipătul de flex parcă îmi goneşte soarele din geam. Sunetul este inconfundabil. Flex! Flex! Flex! Rimează cu un sunet plin de voluptate dar nu îmi crează decât crispare. Îmi aduc aminte instantaneu de “vorbele” pseudovărului meu din blogosferă. Andrei spunea că cel mai dur vestitor al primăverii este flexul. Mă întreb cine o fi început deja lucrările în apartament. Şi totuşi sunetul avea o notă mai gravă.

Mă ridic din pat şi mă duc la fereastră. Acum îmi este clar. Sunt martorul unui recviem. Primăria dă un concert în faţa blocului meu. Doi-trei artişti, cu o virtuozitate demnă de cele mai mari “orchestre”, mânuiau într-o sincronizare “înduioşătoare” producând un Recviem pentru copacii din grădina blocului. Ăştia au înnnebunit! Iar ne taie copacii.

Când m-am mutat în bloc, acum zece ani, aveam în faţa geamurilor trei plopi mari şi mândri. Erau înalţi cât blocul, cât cele patru etaje, ajungând până la geamurile mele de la ultimul etaj. Deschideam geamurile şi verdele ne inunda ochii. Întindeam degetele şi salutam frunzele ce îmi băteau în geam. Ciripitul păsărelelor ne înveselea dimineţile. Soarele se odihnea în frunzişul lor iar serile ne şopteau frânturi evadate din adierea vântului. Ne-am înfrăţit cu ei şi ne-am dus zilele împreună indiferent de anotimp. Până într-o zi când un Cărător de Mapă de la Departamentul Defrişări al Primărie a venit însoţit de un sobor de “flexişti” şi ne-a ciopârţit frumoşii noştri copaci. Ne-au lăsat fără frunze, fără ciripit de păsărele, fără umbre, fără şoaptele vântului.

Au trecut anii şi frumoşii mei plopi s-au înălţat din nou. Crenguţele şi frunzele lor au reuşit să ne zâmbească iarăşi în geam. Ne-am bucurat câteva anotimpuri de revenirea lor şi de armonia ce se reinstalase între geamurile noastre şi frunzişurile lor. Ca la un tribut sângeros, Primăria s-a întors şi ne-a distrus pentru a doua oară armonia din ferestre. Sufletele noastre au plâns pentru crenguţele şi pentru frunzele sacrificate. Iar natura ne-a simţit, ne-a atins sufletele şi s-a revoltat. Ea, natura, s-a împotrivit încă o dată, lăstari noi au crescut pe trunchiul plopilor, au crescut odată cu Măriuca şi la rândul lor au căutat atingerea ferestrelor noastre.

De data aceasta răul este total, a muşcat, a tăiat la o palmă de pământ şi plopii mei nu mai sunt în picioare. Plopii mei au fost sacrificaţi şi tăiaţi în mici bucăţele. “Virtuozii” flexului au revenit, au tranşat, nu au mai avut milă de ei, au distrus fără să pună nimic în loc.

Oare ce frunze îmi vor mai chema spre fereastră parfumul teilor sălbatici din jur? Oare ce frunze îmi vor mai aduce în fereastră şoaptele vântului în nopţile frumoase de vară?

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES


Foto

 

Poveşti din cartierul meu:

 

 

10 Comments

  1. De acelaşi flex m-am plâns şi eu zilele trecute. Au venit şi au ciopârţit într-o dimineaţă toţi copacii din gradina blocului. Acum avem nişte trunchiuri negre, ciunte, care ţipă goale către cer. Îţi vine să-i strângi de gât. La propriu.

    • Suntem foarte supăraţi pentru că ne-au tăiat copacii! De data asta nu s-au mulţumit să îi tundă, i-au tăiat. Nu frunze, nu umbră, nu păsărele în geam, nu vom avea nimic în primăvara aceasta! S-a certat soţia mea cu ei la telefon, nu ai cu cine să discuţi.

    • Poate reuşim să îi obligăm să planteze un copac pentru fiecare altul tăiat, unu la unu. De fapt, o primărie orientată către comunitate aşa ar trebui să procedeze. Nu e cazul la noi!

  2. Din pacate din ce se vede in poza erau foarte aproape de bloc, normele spun ca se planteaza la mai mult de 5 m de bloc. Plus ca se vad putregaiosi pe centrul tulpinii. Esti sigur ca nu asociatia de locatari a cerut doborarea? La noi numai asociatiile fac cereri de acest gen. Locatarii se plang ca le “bat ramurile in geam” la vant puternic. Cat despre taierea ramurilor si lasarea numai a trunchiului, puteti reclama la garda de mediu, este impotriva legii sa toaletezi astfel copacii. Se incalca legea 24/2007 a spatiilor verzi care are un articol special pentru asta.

    • Nu cunosc legislaţia din domeniu. Aceşti copaci au fost plantaţi acum vreo 40 de ani şi erau la diferite distanţe de bloc, 2, 4, 5m… Nu cred că au făcut locatarii reclamaţie. Copacii din grădina blocului sunt deja la a treia toaletare în ultimii ani. Nu aveau crengi care să bată în geamuri, în tabla terasei etc. Mă deranjează ca vin să taie dar nu ar aduce un copac să planteze.

  3. Nu aş vrea să fiu eu Gică Contra, dar plopii nu sunt chiar arbori seculari.
    Nu uitaţi să cereţi să scoată rădăcinile. Şi să planteze tei, fagi sau stejari.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »