K

“Cea mai mare bogăţie din această lume sunt copiii, mai mult decat toţi banii din lume şi toată puterea de pe pământ” de Mario Puzo

 

Pagina Kărluţei – Un suflet de copil printre rânduri…

“Stai departe de oamenii care iţi micşorează ambiţia. Oamenii mici întotdeauna fac asta. Cei cu adevarat mari te fac sa te simţi ca şi tu poţi deveni mare” de Mark Twain – citatul preferat al Kărluţei

 


Am creat pe blogul meu o pagină specială numită “KARLA”,  o pagină dedicată Kărluţei, fiica mea cea mare (împlineşte 13 ani în luna august). Întenţia mea era să postez în această pagină câte ceva din ceea ce scrie Kărluţa, mici eseuri şi poezii. Din păcate Karla este într-o perioadă în care nu îi place să dea din “jucăriile” ei, a hotărât să îşi ţină în cufăr tot ceea ce scrie iar eu nu pot decât să îi respect decizia. Singurele cedări au fost făcute pentru revista şcolii doar pentru a nu o supăra pe profa’ de română. Şi pentru ca pagina să nu rămână goală vă fac cunoştinţă cu ea.


Flori pentru Karla

Karla este un copil foarte inteligent, are o personalitate puternică (nu trece nici măcar o zi să nu simt pe piele mea), serioasă, responsabilă şi cu o dorinţă fantastică de a acumula cât mai multe. La şcoală este genul de elev dorit de orice profesor, o prezenţă activă, pregătită şi într-un permanent dialog. Dacă în general este un elev de nota zece, la Lb. Română face parte dintr-o categorie selectă, a celor speciali, foarte talentaţi, a celor care scriu extraordinar, cu multă imaginaţie şi uşurinţă, cu o intuiţie şi un simţ estetic mult peste vârsta lor. “Mugurii” talentului ei au apărut de la primele compuneri de prin clasa a II-a. S-a dezvoltat frumos cu fiecare an de şcoală parcurs, pentru ca începând cu clasa a V-a să confirme în concursurile şcolare. Anul trecut (clasa a V-a) s-a calificat la faza naţională a Olimpiadei de Lb. Română (Tg. Jiu). După alte două săptămâni a participat la faza naţională a Concursului Transcurricular “Ionel Teodoreanu”, organizat de obicei de Colegiul Negruzzi din Iaşi. Anul acesta (clasa a VI-a) a reeditat performanţele de anul trecut, calificare la fazele naţionale ale Olimpiadei de Lb. Română (în luna aprilie) şi a Concursului “Ionel Teodoreanu” (săptămâna trecută), ambele organizate la Colegiul Negruzzi din Iaşi. Pentru a înţelege cât de mare este “bătălia” şi ce încărcătură emoţională se strânge la aceste concursuri, câtă stăpânire de sine şi “nevoie” de inspiraţie sunt necesare în acele momente, vă pot spune că din 47 de copii care au participat anul trecut (clasa a V-a) nu s-au mai recalificat şi anul acesta (clasa a VI-a) decât 13, iar câştigătorul de anul trecut s-a poziţionat după locul 40 în acest an.

De vreo doi ani Karla s-a transformat într-o adolescentă rebelă şi încăpătânată. Deşi am fost dintotdeauna partenerul ei de joacă şi de lecţii, între noi s-a instalat un soi de război rece. Suntem ca doi beligeranţi ce îşi flutură ameninţători steagurile, pentru ca mai târziu să semneze armistiţiul. Întotdeauna am spus că “cea mai grea meserie din lume este cea de părinte”! Şi cu toate acestea, nimic nu se compară cu mândria pe care o simt atunci când vine nerăbdătoare la mine să îmi citească ce a mai scris iar reuşitele ei îmi umplu  sufletul de bucurie. Aceste momente cântăresc mai multe decât orice.

Sâmbătă seara s-a întors de la “Ionel Teodoreanu” cu un premiu special.

 

Articole asemănătoare:


11 Comments

 1. Si eu am o fetita. Ea inca nu scrie, dar am s-o incurajez cat de mult s-o faca, atunci cand va ajunge la varsta potrivita. Nu atat pentru a publica, cat mai mult pentru a se bucura pe ea insasi. Sa creasca mari toate adolescentele rebele si incapatanate, mai ales daca vin acasa cu premii. Abia astept si eu. Paranteza: daca va excela la judo, … , habar n-am ce am sa ma fac 🙂

  • Aşa să fie! Baftă multă! Şi Karla a făcut 4 ani sport de performanţă, dar o să citeşti despre asta în articolul următor pe care îl voi posta azi, dacă vei fi curioasă!

 2. Felicitari Adrian, pentru fiica ta! Dar tind sa cred ca a mostenit ceva din talentul ei la scris de la tine, pentru ca si tu ai un stil aparte, care surprinde frumos de cele mai multe ori si de fiecare data incanta … ochii, mintea si sufletul cititorilor tai. Mult succes Karlei si in anii care stau sa vina!

 3. Andreea C. Reply

  Buna, nu vad data la care a fost scris articolul. Unde este? iti multumesc din suflet ca rupi din timpul tau sa impartasesti din experientele personale. Nu credeam sa am nevoie vreodata de asa ceva dar acum le caut ca pe painea calda. Am nevoie sa citesc ceva “domestic”, “de la locul faptei” cum ar veni, nu ceva presarat cu teorii din carti. ceva de la om “din casa”, ce a facut el ieri si alataieri. Ai mai scris despre Karla? Ce face acum? Eu sunt in situatia de a-mi muta copilul de la o scoala din cartier la alta mai buna (si ma cam invart pe langa 195) si asa am dat de blogul tau.

  • Buna,
   Mă bucur că pot să pun aici informații utile pentru voi. Am scris articole despre Școala 195 din postura de tătic, nu am făcut un scop din lăudarea acestei școli, pur și simplu am scris cu emoția și bucuria unui părinte mândru că are un copil atât de special, cu atâta sete de cunoaștere, cu atâta dragoste de școală (și nu sunt cuvinte goale, profesorii ei sunt martori). E evident că un copil atât de aplecat spre cunoaștere și-a găsit aproape în toți profesorii parteneri de dialog, și a fost o plăcere pentru acești profesori să lucreze cu ea. La fel de evident este că a avut preferații ei printre profesori, cadre minunate care au reușit să îi ajungă la suflet, și despre care am menționat în articolele mele. K. este acum elevă în clasa a X-a la clasa de mate-info bilingv a Colegiului Național Sfântul Sava, una din cele mai râvnite clase de liceu. Este la fel de serioasă, de hotărâtă, cu aceeași sete de cunoaștere, aceeași devoratoare de cărți, multă muncă și pune în fiecare zi o cărămidă în dezvoltarea ei ca om. E un copil care știe ce vrea de pe acum și care și-a proiectat deja viitorul pe mulți ani de acum înainte. Sper să reușească în tot ce și-a propus!

   • În categoria “Karla” găsești ce am scris despre ea, extrem de puțin pentru că ea nu dorește acest lucru, consideră că atentez la intimitatea ei! 🙂 Iar în categoria “D’ale Kărluţei” sunt scrierile ei, la fel de puține din aceeași dorință pentru intimitate! 🙂

 4. Felicitări pentru toate realizările! Nu sunt foarte mulți părinții care să aibă parte de astfel de copii.
  Karla are dreptate în privința scrierilor sale. 🙂

 5. TODERASCU MARIANA Reply

  Buna ziua , va rog frumos am nevoie de cateva informatii despre d-na prof . Constantin pentru ca as dori sa o mut pe fetita mea in clasa d-voastra . Multumesc din suflet.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »