My naam is Patricia, Patricia de Jonk. Ek is gebore in die stad van Gaborone, die hoofstad van ‘n Afrika-land genoem Botswana. M-am născut într-o familie de afrikaans, în oraşul Gaborone, capitala statului african Botswana. Suntem una dintre cele mai vechi familii aparţinând minorităţii albe din ţară. Rădăcinile noastre se întorc în timp până în secolul al XVII-lea, în Ţările de Jos, sub dominaţia spaniolă a lui Filip al IV-lea. În perioada aceea, datorită persecuţiilor la care era supusă populaţia de religie calvinistă, strămoşii mei s-au înrolat în Compania Olandeză a Indiilor de Est, au părăsit Europa  şi s-au stabilit în Africa de Sud, pe coasta atlantică, punând bazele Coloniei Capului.

Kolok.roNoi suntem burii cei mândri şi liberi, ce nu am suportat niciodată jugul unui cotropitor. Datorită conflictelor cu Imperiul Britanic am fost împinşi către nord, în provincia Transvaal, şi încet, încet, alungaţi din Africa de Sud. În urma războaielor de la începutul secolului al XX-lea, stră-străbunicii mei au foat nevoiţi să se refugieze spre nord-vest, în actualul stat african numit Botswana. Aici am găsit o patrie care ne-a adoptat şi indiferent de vicisitudini nu am mai părăsit acest teritoriu.

De când ne ştim suntem crescători de animale, şi am păstrat tradiţia până în prezent. După stabilirea în Botswana, familia s-a implicat şi în afaceri cu diamante. Străbunicii mei erau proprietarii unei mine de diamante, mina de la Jwaneng în deşertul Kalahari. După 1980 a început exploatarea masivă a acestei mine, printr-un parteneriat între familie şi guvernul Botswanei.

Născută într-o astfel de familie, dârză, mândră, şi cu un adevărat cult pentru libertate, este de la sine înţeles că nu puteam fi altfel. Am fost crescută ca o leoaică în libertate. Am tovărăşit, prin deşert şi savană, în compania elefanţilor, girafelor, antilopelor, zebrelor. Am dormit sub cerul liber cu privirea aţintită către Crucea Sudului. Am bătut cu pasul toate rezervaţiile ţării, am “navigat” pe dunele de nisip roşu ale deşertului Kalahari, am vânat împreună cu boşimanii, am trăit şi m-am bucurat de toate frumuseţile incredibile ale Africii negre.

După terminarea studiilor în Anglia, la Imperial College Business School, m-am hotărât să călătoresc prin Europa, să trec Canalul Mânecii în Franţa, să urc spre nord în Olanda pentru a saluta pământul strămoşilor mei, pentru ca apoi să mă îndrept către răsărit. În spiritul aventurier al familiei mele, am desfăşurat pe birou o hartă a Europei, am închis ochii, am întins mâna şi am plimbat-o pe deasupra ei concentrată la orice vibraţie a destinului. Mâna a coborât relaxată şi s-a aşezat pe hartă. Am deschis ochii. Destinul a ales România, o ţară despre care nu ştiam mai nimic. Aşa a fost să fie! Sau cum se spune la noi într-unul din dialectele setswana: “Kolok”.

Din acest moment m-am lăsat pradă cu totul kolok-ului (destinului). Am reacţionat la primul impuls, şi m-am abandonat senzaţiei de nerăbdare care mă copleşea cu fiecare minut scurs. M-am urcat în primul avion spre Bucureşti, fără să cunosc nimic despre destinaţia mea. Păşeam ameţită pe culoarul dintre scaune, şi priveam cu nerăbdare fiecare chip întâlnit în cale. Aveam senzaţia că plutesc şi că sunt purtată pe sus de un val de sentimente nedefinite. Privirea trecea mai departe, metru cu metru, spaţiu cu spaţiu, până la locul rezervat. M-am aşezat. În stânga mea, aproape atingându-mă, silueta unui bărbat. Pe mâna dreaptă a lui am observat o brăţară de agat de Botswana cu nişte mărgele rotunde de culoare maro şi bej. Am tresărit încântată. Zâmbind, mi-am mutat curioasă privirea spre chipul bărbatului. Ochii lui inteligenţi mi-au întors salutul într-un mod plăcut. “Alex”. “Patricia”.

Bratara-agat-BotswanaZborul până la Bucureşti a fost o adevărată încântare în compania lui Alex. Mi-a povestit că este reprezentant de vânzări al companiei Kolok Design. Ce spuneţi de asta? Kolok. Un cuvânt ce leagă două tări: Botswana şi România. Un fir invizibil, plin de semnificaţii, de la Alex până la mine. Alex este un fin cunoscător al bijuteriilor. Un astfel de bărbat, care ştie să mânuiască cu atâta eleganţă cuvintele, şi apreciază frumuseţea bijuteriilor, este o adevărată încântare pentru orice femeie din lume. Printre nenumăratele complimente pe care mi le-a făcut, mi-a povestit despre munca lui. Mi-a vorbit despre bijuterii din pietre semipretioase si argint, despre bijuterii din chihlimbar. Cele din agat şi chihlimbar erau preferatele lui. De aceea purta la mâna o brăţară de agat. Ne-am despărţit în aeroport, ca doi vechi şi buni prieteni, el urmând să plece la Târgu Mureş. Ne-am promis ca peste şapte zile să ne revedem în oraşul lui. Înainte de despărţire mi-a oferit cadou o brăţară ca a lui şi un colier, tot agat de Botswana.

Colier-agat-BotswanaCele şapte zile au trecut foarte greu. Am încercat să îmi umplu timpul cât mai eficient, să încerc să nu mă gândesc la el. Nu prea mi-a reuşit. Am vizitat Bucureştiul şi împrejurimile, am dat o fugă până pe litoralul Mării Negre. Orice aş fi făcut gândurile îndărătnice tot spre el fugeau. A venit şi clipa mult aşteptată. Clipa în care s-au reîntâlnit două brăţări de agat de Botswana, o singură atingere gingaşă, ca două jurăminte intonate cu acelaşi glas.

Ştiu că pare o nebunie, dar m-am decis să îmi petrec următoarele luni din viaţă în România, în preajma lui Alex. Am încercat să fiu raţională. Nicio şansă! Cum aş putea fi raţională, când sunt atât de copleşitor atrasă de el, când privirea lui mă absoarbe cu tot cu doruri, când ochii lui îmi ţes destinul, implacabil şi imuabil, când sufletul lui valsează cu sufletul meu neîncetat, când vocea lui îmi ridică temple în inimă! Cum aş putea?

Cercei-argint-smarald-zirconiaI-am mărturisit lui Alex despre planurile mele, de a petrece mai mult timp în România, despre rădăcinile mele olandeze, despre Botswana, despre diamante, despre Africa, despre spiritul burilor şi despre Kolok. Nu despre destin, îl las să descopere singur semnificaţia. Ci despre compania Kolok Design din Târgu Mureş. Împreună cu Alex, m-am alăturat echipei de vânzări a companiei Kolok Design, formând un duo redutabil. Eu diamantul lui de Botswana, el chihlimbarul meu de Carpaţi.

În oferta noastră găsiţi bijuterii pentru toate gusturile şi pentru toate zodiile. Cercei, brăţări, inele, coliere, pandantive, lănţişoare. Pietre preţioase şi semipreţioase. Noi nu vindem doar bijuterii de top, noi provocăm destine.

Articol scris pentru BlogAwards şi magazinul online de bijuterii Kolok Design.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »