Impresii de cititor: “Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine” de Lucian Boia.
Lucian Boia, profesor doctor la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, ne pune la dispoziţie o lectură meditativă, o temă provocatoare despre importanţa Occidentului, o civilizaţie ce a avut rolul primordial în inventarea şi dezvoltarea societăţii tehnologice, cât şi în încercarea de a unifica planeta. Cartea lui Lucian Boia, apărută de curând la Humanitas, ne scoate la suprafaţă întrebări nerostite, conştientizate sau nu. Aflat într-un declin vizibil, ne punem întrebarea: Rămâne Occidentul ca principal motor al planetei? Sau a venit timpul să predea ştafeta? Există alternative viabile?
7 Comments
Adi, tare mi-ar placea sa mi-o imprumuti si mie
Se poate? Promit sa ii pun coperta si sa am grija de ea. Este pe lista mea de lecturi de cand a fost lansata 
Mada
Cu mare plăcere!
Oricând vrei!
Tot ceea ce are un inceput, inevitabil are si un sfarsit. Asa si cu civilizatia occidentala. De ce nu s-ar ridica altele? Ca europeni ni se pare ciudat si aiurea dar eu vad zona extremului Asiei ca fiind pe moment motorul care misca planeta. Poate mi se pare…dar nu cred.
Nu stiu exact cat are si cat nu are dreptate Lucian Boia…dar eu nu vad nici necesar, nici natural un dinamism perpetuu al aceleiasi spatiu economic si cultural…
Sau tot ce are un început, inevitabil are şi un reînceput. De ce nu s-ar reinventa societatea occidentală? Ai dreptate că în acest moment, dpdv economic, Tigrii Asiatici sunt înhămaţi la căruţa planetei, dar argumentul cel mai solid al Occidentului este că toţi ceilalţi, de bună voie sau siliţi, au aderat la valorile Vestului. “Motoarele” celorlalţi sunt gândite şi construite în spiritul valorilor Occidentale.
Oamenii simplii nu se racosala din “islamism” sau din dorinta de “democratie”, ci de foame, indiferent ca e vorba de Europa de Est, America de Sud sau Africa de Nord. Pana la urma toate regimurile autoritare ajung sa infometeze populatia prin sugrumarea dezvoltarii economice, fie ca e vorba de urmarirea unei ideologii “progresiste” sau pur si simplu de “capitalism de cumetrie” si dirijism economic. Chavez, Ceusescu, Mubarak, Marcos – toti si-au facut-o practic cu mana lor.Pe strazile marilor orase egipetene au aparut “teroristii” inarmati cu bate, cutite si chiar pistoale. Acestia sunt cei care ataca magazine, obiective de infrastructura si trag la intamplare in multime. Prezenta lor a fost raportata si la trecutele “alegeri”, unde rolul lor a fost cel de a asigura rezultatele dorite – “Mubarak reales, la al XIV-lea Congres”. Cativa dintre ei au au fost arestati de Armata si s-au dovedit a fi … membrii ai fortelor de ordine, deci agenti provocatori. Jafurile sunt in mare parte opera lumpenproletariat-uli local, asa cum se intampla intotdeauna cand ordinea se prabuseste.Revolutia nu este insa una islamista in sine. Fratia Musulmana “tine capul la cutie” datorita incertitudinii asupra rezultatului “revolutiei”. Aceasta organizatie a fost intotdeauna reptimata brutal de catre regimuri militare succesive, iar membrii ei stiu foarte bine ca in cazul in care ceva se intampla, si chiar cativa membri sunt implicati, represiunea va fi din nou brutala in cazul in care un astfel de regim se va gasi la putere pana la urma. In consecinta este putin probabil ca rezultatul revolutiei sa fie un regim islamic, dupa model iranian, ci mai degraba un “guvern de uniune nationala”, dar cu sprijinul Armatei, si care sa asigure tranzitia catre o formula stabila de guvernare, care sa asigure un nivel mai mare de libertate individuala.In China se pare ca au fost blocate cautarile continand “Egipt”, iar aolo nici macar nu e inca foamete.
Un articol bun. Cred ca n-ar strica sa extinzi subiectele din acest domeniu.
Aşa voi face!