Toată munca unui sportiv are ca scop pregătirea pentru competiţii oficiale. Acolo se vede cât de bine este pregătit, acolo se vede talentul lui, acolo se vede mâna antrenorului. Arena “oficială” este locul după care tânjeşte în miile de ore pline de muncă, de chin, de suferinţă. Da, suferinţă! Pentru că, această muncă asumată este aidoma unui ocnaş condamnat de bunăvoie la galere. Până şi visele îi sunt colorate cu vuietul tribunei, cu aclamaţii şi zâmbete, cu trofee şi medalii ce sclipesc provocator. Fiecare secundă, fiecare picătură de transpiraţie, fiecare durere, toate sunt născute pentru momentul inegalabil când sportivul pătrunde în arenă, când singur cu propriile emoţii se luptă pentru a se autodepăşi, pentru a bucura inimile spactatorilor şi pentru a câştiga gloria lumii.
13 Comments
Intr-adevar e nedrept, fotbalul parca i-a acaparat pe toti, iar o fetita cum e Andreea face adevarate minuni pe gheata. Am urmarit cu cata usurinta sarea…cu cata gratie si siguranta…si cat de gol era patinoarul….Trist.
Dacă se va reuşi construcţia unui patinoar nou şi modern, precum cel de la Braşov, sigur vor veni din ce în ce mai mulţi oameni la concursuri! Iar media să trateze corect un sport atât de frumos şi să îi aloce atenţia cuvenită!
Foarte frumos! Sper să citească şi cine trebuie! Eu am distribuit!
Îţi mulţumesc frumos, Radu!
Pacat de astfel de talente. Parintii de cele mai multe ori nu au posibilitatea sa isi sustina copii. Institutiile de profil ar trebuie sa poata sa ii ajute, pentru ca e mare pacat ca ei sa se piarda in marea masa e mediocritatii.
E foarte greu să faci sport de performanţă în România, ca de altfel în orice domeniu. Pentru părinţi efortul este uriaş. Pe lângă acest efort, cel mai greu este de suportat gândul că ai un copil talentat şi nu poţi să îl ajuţi.
La noi, în Braşov, de patinoarul modern se ocupă oameni pe care îi ştiu de când erau ca Andreea, dedicaţi hocheiului. Voluntariat, zbateri, pasiune. Din păcate, nu ştiu nimic despre aceste fete minunate şi pasiunile lor. Am prieteni, care au copii ce au făcu de mici dans sportiv. Când au ajuns la maturitate, după ani de experienţă, cu ieşire în concursuri mari, au renunţat. De ce? Din acelaşi motiv. Sper să se găsească acel sponsor potrivit pentru un copil cu dragoste mare pentru un sport ca o artă.
Am fost la câteva competiţii de patinaj organizate de FRP. Era atâta frumuseţe şi emoţie pe gheaţă, în tribune. Păcat că astfel de momente nu sunt încurajate! În orice stat normal educaţia şi sportul sunt prioritare. Numai aşa poţi avea generaţii sănătoase, educate şi pregătitte pentru viaţă!
Cunosc atatia copii de genul Andreei, excelenti la ceva anume, ceva care nu este fotbal sau televiziune, si totusi atat de putini dintre ei primesc ceea ce li se cuvine: dreprul de a continua sa faca ceea ce le place, acel lucru la care exceleaza si… culmea, care aduce Romania pe culmile gloriei. Excelenta costa mult, se pare. Imi pare rau pentru Andreea si chiar sper sa isi gaseasca acel sponsor de care are nevoie. Stiu cum e sa te zbati pentru a indeplini un vis.
Din păcate pare că România vrea să le închidă toate uşile acestor copii talentaţi, parcă ţine cu tot dinadinsul să îi gonească. De fapt, ce ne mai mirăm atâta! În cei 24 de ani postdecembrişti sunt promovaţi doar nonvalori.
Pingback: Mica prinţesă a gheţii | ANDREEA VOICU
Si eu sper sa citesca cine trebuie, cei care se platesc singuri din banii publici, trebuie sa ia initiativa. Distribui !
Mulţimim frumos, Georgeta. Doar noi ne “citim”, doar noi…