Pe la începutul lunii septembrie am făcut cunoștință cu ATCA. ATCA este o organizație ce s-a implicat într-un efort generos de luptă împotriva autismului. În cele două centre ale organizației, 139 de copii diagnosticați cu tulburări comportamentale și din spectrul autist sunt ajutați, prin intermediul unei terapii numită ABA, să spargă barierele acestui sindrom și să își construiască un viitor cât mai aproape de normalitate. Am avut șansa să vizitez unul dintre aceste centre, să stau de vorbă cu terapeuți, să asist dintr-un colț al camerei la ședințele de terapie, să fiu martor al acestor lupte zilnice, lupte ce aduc un strop de speranță pentru familiile acestor copii. Am avut șansa să cunosc oameni extraordinari la ATCA, oameni fără de care această luptă cu autismul ar fi infinit mai grea și poate chiar lipsită de speranță. Dar ce legătură este între autism, carbohidrați și ATCA?
Momentul de apropiere dintre mine și ATCA este momentul în care Beatrice m-a invitat să mă implic activ în strângerea de fonduri și, totodată, să alerg la Maratonul Internațional București pentru acești copii. Evenimentul MIB s-a consumat deja de o săptămână, dar relația mea cu ATCA nu s-a consumat și nu se va consuma. Prin implicarea mea în proiectul organizației, între mine și ATCA, între mine și copiii de la ATCA, s-a creat o conexiune emoțională ce mă va determina oricând să încerc să dau o mână de ajutor.
De câteva săptămâni, prin intermediul Oanei, am aflat de cartea Danielei Man. “Introducere în Dieta Carbohidraților Specifici” își propune să aducă informații utile. Să îi ajute pe cei implicați în lupta grea cu o serie de adversari ai organismului uman. Autoarea se referă la autism, ADHD, intoleranțe sau alergii la gluten, lactoză etc. Este o carte bazată exclusiv pe propria experiență, băiețelul Danielei Man fiind la un moment dat diagnosticat cu autism. Dincolo de informațiile menite să explice legătura dintre microbiomul uman și comportament, cartea conține și o suită de 39 de rețete.
Recunosc că sunt un soi de marțian, aproape marțian, în bucătărie. Sunt câteva aspecte care m-au ținut departe de acest univers, și nu am de când să le dezvălui acum. Dar, cred că mi-ar plăcea să gătesc câte ceva pentru fetele mele. Într-o zi voi schimba acest aspect. De ce vă spun aceste lucruri despre bucătărie? Dacă timpul și experiența mi-ar fi fost aproape, aș fi încercat să pregătesc una dintre cele 39 de rețete ale Danielei Man. Aș fi putut să vă confirm că sunt cu adevărat delicioase, după cum afirmă ea.
Dieta carbohidraților. Pentru mine dietă este un cuvânt care până în acest moment nu a făcut parte din vocabular. La ce mi-ar fi trebuit? Am aproape aceeași greutate ca acum 30 de ani. Și a fost destul de constantă în această lungă perioadă. Fac destul de multă mișcare. Mănânc puțin și din toate. Nici măcar în pregătirea maratonului nu mi-am stabilit o dietă specială. Nici calitativ, nici cantitativ. Mi-am folosit resursele într-un mod brut, nu brutal, fără să apelez la artificii pentru a-mi crește performanțele. Ce am reușit sunt 100% eu. Dar acum nu e vorba de mine. E vorba de cei care au nevoie de un suport, de orice îi poate ajuta să ducă o viață normală, așa cum o definim noi a fi normală.
Măriuca mea are un fond alergic, mucegai, acarieni și ce or mai fi, o sensibilitate care ne-a creat destule probleme. Am considerat tot timpul că, pe măsură ce va crește, își va căpăta suficientă imunitate la toate aceste sensibilități. Ar trebui să fim mai atenți la aceste aspecte. Să facem câteva teste și să renunțăm, dacă va fi cazul, la acele alimente și cantități care ne agreseaza organismul.
Au fost suficiente cele câteva informații spicuite din internet pentru a îmi trezi curiozitatea. Marți, 24 octombrie, voi fi prezent la evenimentul la care Daniela Man își va lansa la București cartea despre carbohidrați. O introducere în dieta carbohidraților. Eveniment la care autorul ne dezvăluie legătura dintre autism și carbohidrați. Și ne vorbește despre diete care, alături de terapiile deja consacrate, pot avea un aport benefic în tratarea copiilor. Mă gândesc în mod special la cei 139 de copii de la ATCA și la părinții lor.
Intrarea este gratuită la acest eveniment. Dacă sunteți interesați să participați, trebuie doar să completați formularul de înregistrare.
Foto
Articole asemănătoare:
-
139 de ore până la startul Semimaratonului copiilor de la ATCA
-
Alerg pentru 139 de suflete captive în lumea autismului