Trecuseră deja opt ani de la experiența similară. Retrăiam emoțiile de la finalul clasei a…
Erau serile mele. Doar ale mele. Erau seri de vară când amurgul mă îmbia să…
Degetele alunecă peste bucata de hârtie într-un gest voluntar. Ca niște tentacule se deschid și…
Privesc fascinat la mișcările lor. Stau de ceva timp pe o bancă observându-le agitația. Parcă…
Nu am mai alergat într-o cursă oficială din luna octombrie 2023. Îmi este drag Parcul…
View Comments
Adi, articolul acesta este extraordinar.
In primul rand este foarte bine scris si mi se pare foarte bun din punct de vedere literar (atat cat ma pricep eu ca si consumator de literatura ).
Din punct de vedere al aspectelor prezentate surprinde o realitate pe care ne este greu sa o acceptam si avem impresia ca nu putem face nimic.
Se poate trage concluzia, a nu stiu cata oara, ca tara ne vrea prosti pentru a ne putea manipula. Poate ca sansa noastra este sa ne dezvoltam intelectual si implicit financiar si atunci la vot nu ne vor mai putea pacali cu mici si bere ( nu ne va mai fi de ajuns ).
Citind blogul tau precum si alte blog – uri ma gandesc cat de mult simte nevoia lumea, in ultima vreme, sa scrie. Cauza semnificativa ar putea fi faptul că nu prea mai avem ce asculta / citi / viziona in media, fiind promovate mai mult nonvalori.
Dragă Lili,
Îţi mulţumesc pentru cuvintele frumoase.
Ani de zile am crezut că românul este mare iubitor de scandaluri şi manele, iar media îl serveşte în consecinţă. Total fals. De 23 ani guvernanţii folosindu-se de unealta lor cea mai puternică (media românească) nu fac decât să manipuleze şi să îndobitocească un popor confuz, care de abia ieşise dintr-un iad comunist. Un popor îndobitocit se comportă ca o turmă de vite şi îşi acceptă cu resemnare biciul, hăţurile şi ţarcul (a se citi clasa conducătoare şi legile ei). Din păcate chiar suntem un popor bolnav...
Atât timp cât nu reconstruim societatea pe baza unor valori reale nu avem nicio şansă. Iar această reconstrucţie e de lungă durată. Prăpastia în care ne aflăm e prea mare şi s-a "lucrat" la ea din 1945 încoace. O astfel de societate se poate realiza în câteva generaţii. Nouă ne rămâne doar amintirea extraordinară de a fi trăit "căderea zidului Berlinului" şi de a pune primele cărămizi pentru o societate normală în care poate copiii copiilor noştri vor trăi. Asta dacă vor mai fi pe aceste meleaguri!!!
Cred că fiecare din noi care are ceva de spus trebuie să găsească un mijloc prin care să o facă, iar blog-ul este un mijloc foarte eficient. Cred că a simţi nevoia să spui ceva este şi un mod de a te regăsi...
Oricând vrei să postezi ceva pe acest blog eşti bine venită. Şi sunt convins că ai multe de spus...
Adrian
Am citit de curand articolul si sincera sa fiu, pot spune ca mi-a adus la viata sentimente ingropate adanc in sufletul meu. Mi-am pus multe intrebari cu privire la tara noastra si la modul in care o judecam. Cine este de vina pentru modul in care traim, guvernul sau populatia ? In articol ne-a fost descris traiul de zi cu zi intr-o maniera negativa. Adevarata noastra valoare nu se vede in descrierea tarii, ci in modul in care ne percepem viata. Intotdeauna ne vom contempla sinele si il vom folosi ca etalon pentru a ne povesti viata. De ce sa fim ''atât de storşi şi atât de impotenţi'', cum suntem descrisi in articol, cand putem noi insine fara sa ne comparam cu alte popoare. Romanii sufera mult in aceste timpuri si au fost afectati mult de vremurile de odinioara in care era la putere comunismul, dar acesta tristete in care suntem prinsi va face viitorul sa fie si mai glorios. De ce sa ma gandesc la romani ca la niste cauze pirdute, cand am puterea de a visa intr-un viitorul mai bun ? De ce sa nu-i mai suportam ? Nu putem rescrie trecutul, dar ne putem continua prezentul. Eu cred intr-o Romania mai buna si va invit si pe voi sa visati cu mine la un viitor mai bun.
Adriana,
Nu românii sunt cei pe care nu-i mai suport, ci clasa politică românească. Să sperăm că visele într-o Românie mai bună vor deveni realitate într-o zi...
Frumos scris!
Am o mică obiecție: Clasa politică pe care o arați cu degetul face parte din........poporul român. Noi i-am ales, noi le-am dat putere, noi am ținut capul jos, noi am ales să nu protestăm, noi ne plângem și lamentăm.
Soluțiile să le caute alții!
Cel mai ușor mod de a schimba aceste lucruri este prin educație.
Haideți sa ne educăm noi pe noi, noi pe copii noștri, noi pe cei din jur și apoi să vedem : Se schimbă ceva? Cu siguranță!
Dar și aici apare o dilemă: Ce tip de educație putem oferi?
Educația intelectualilor, educația țăranului simplu, educația manelistului etc......?
Multe întrebări, nu-i așa?
Nu mai reacţionăm normal tocmai pentru că din 1945 încoace au avut grijă să ne anestezieze. Iar dacă vrem să reacţionăm, nu mai ştim ce e bine şi ce e rău. Ca să fim sinceri, nu noi i-am ales ci s-au ales singuri. A ieşit de fiecare dată cine a trebuit. Aşa este, ţinem capul jos, nu protestăm, ne plângem, ne lamentăm. Nu mai există un popor, există doar o masă mare de manevră, nu mai există solidaritate, nu mai există atitudine. Un popor se defineşte prin valori comune. Ale noastre au fost sacrificate. Cei dintre noi care conştientizăm situaţia în care suntem, încercăm pe cât posibil să ne facem treaba bine şi corect, să dăm o educaţie copiilor în spiritul valorilor reale, nu celor văzute la televizor. Dar, să ştim noi ca indivizi aceste lucruri nu e suficient, la scara istoriei ne trebuie câteva generaţii să ne revenim. Dacă nu reuşim să scoatem în faţă oameni de valoare, nu ieşim din mizerie.
Întrebarea este: cine mai vrea să iasă în faţă?
Îţi mulţumesc pentru comentariul tău.
Pentru toti cei care cred . Intotdeauna vor fi motive sa credem intr.o lume mai buna! http://www.youtube.com/watch?v=kcgu0f7RskU
Foarte interesant articol, realitatea pe care nu o putem accepta dar e adevarata.