Social

TOP Școli Gimnaziale din București și Sectorul 3

În 2007, în calitate de părinte, am intrat în contact pentru prima dată cu post-decembristul vechi și “nou” sistem de învățământ românesc, și cu Școala Gimnazială 195. Școala ne-a fost recomandată de către directoarea grădiniței particulare la care o dusesem pe fiica cea mare în cei doi ani premergători începerii clasei a I-a. Am ținut cont de recomandare și am înscris-o la Școala 195 fără să știm în acel moment ce sport național exista în sistem pentru găsirea unei școli mai bune și, mai ales, marea “vânătoare”, pentru accesul în primii patru (apoi cinci ani) la cele mai bune învățătoare din școlile respective.

Doar câțiva ani mai târziu am descoperit amploarea acestui fenomen. Liste de așteptare de zeci de nume, selecție permisă până la un anumit punct pe diferite criterii, clase umflate până la treizeci de copii și peste, vize de flotant fără număr. De ce s-a născut un astfel de fenomen? Din cauza faptului că părinții nu mai au încredere în sistemul de învățământ românesc. Un sistem învechit și falimentar. Și atunci, părinții nu fac decât să caute un atu prin care să compenseze găurile din sistem. Acest atu înseamnă o școala mai bine cotată, o învățătoare mai pregătită. Nu este de neglijat un început de școală sub îndrumarea unui cadru didactic pasionat și bine pregătit.

Într-un sistem de învățământ normal și performant (mă refer la școlile de stat) toți copiii beneficiază de șanse egale. Nu există diferențe de calitate, înzestrare, performanță între școlile din sistem. Mai mult decât atât, sunt sisteme în Occident unde profesorii sunt bonificați pentru calitatea muncii lor, dacă rezultatele propriilor elevi depășesc un anumit prag al performanței. Profesorii sunt foarte bine remunerați. Profesorii sunt respectați pentru că accesul în sistem se câștigă cu greu, după ani de studiu și după multe examene. Statutul lor nu este cu nimic mai prejos decât al unui medic sau al unui cercetător de prim rang. Nu vreți să știți pe ce poziție în statistici figurează profesia de “pedagog” în România. Jos, foarte jos. Aici mai multe informații despre cum se prezintă un sistem de învățământ performant.

După o introducere care era necesară, să trecem la topul căutat, top școli gimnaziale din București și sectorul 3. Un istoric al perioadei 2010 – 2018 găsiți aici. Pentru topul curent continuați să citiți acest articol.

TOP Școli Gimnaziale din București și Sectorul 3:

TOP 10 Școli Gimnaziale din București în 2023 după Media de Admitere la liceu:

Observații: nouă din zece (primele) sunt unități de învățământ liceal care și-au înființat de ceva ani clase gimnaziale V-VIII. Intrarea pe locurile respective se face pe bază de test, astfel își selectează clase de top. De menționat că numărul locurilor este limitat. Pentru admitere la liceu din clasa a VIII-a “Vianu” au fost înscriși 31 de elevi. De la “Lazăr” – 33 de elevi. “Moisil” – 58 de elevi. Iar din restul de licee din TOP 10 au fost înscriși între 26 și 47 de elevi. De la Școala “Avenor” au fost 10 elevi.

 

TOP 10 Școli Gimnaziale din București în 2022 după Media de Admitere la liceu:

TOP 10 Școli Gimnaziale din București în 2021 după Media de Admitere la liceu:

TOP 20 Școli Gimnaziale din București în 2023 după Media de Admitere la liceu, comparație cu 2022 și 2021:

Observații: Școala Gimnazială “Avenor” nu are date încărcate pe propriul site despre mediile de admitere în 2022 și 2021. Aceste informații nu se regăsesc nici pe site-urile specificate la finalul articolului. De aceea pe grafic apare valoare zero pentru cei doi ani. Puteți observa cum școlile gimnaziale își fac cu greu loc în acest TOP 20. Și regăsim prezențe constante în fiecare an a liceelor de top (învățământ de stat), prea bine cunoscute, plus unitățile particulare de învățământ.

 

Am ajuns și la TOP 20 Școli Gimnaziale în 2023 pentru Sectorul 3:

Poziție Sector 3 Poziție Bucureşti Denumire unitate învățământ Medie admitere
1 13 Complexul Educaţional “Laude-Reut” 9.26
2 22 Şcoala Gimnazială Metropolitană “ARC” 8.86
3 30 Liceul Teoretic Mihai Ionescu 8.69
4 31 Școala Gimnazială Nr. 195 8.67
5 32 Liceul Teoretic Internațional de Informatică București 8.67
6 54 Școala Gimnazială Nr. 88 8.24
7 60 Școala Gimnazială Nr. 5 8.19
8 62 Școala Gimnazială Nr. 80 8.17
9 64 Școala Gimnazială „Leonardo Da Vinci” 8.17
10 67 Școala Gimnazială Nr. 81 8.12
11 70 Școala Gimnazială Nr. 149 8.08
12 76 Liceul Teoretic „Dante Alighieri” 7.97
13 78 Școala Gimnazială „Federico Garcia Lorca” 7.96
14 83 Școala Gimnazială „Nicolae Labiș” 7.85
15 94 Școala Gimnazială „Cezar Bolliac” 7.69
16 97 Școala Gimnazială „Petre Ghelmez” 7.67
17 101 Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” 7.66
18 102 Liceul Teoretic „Nichita Stănescu” 7.64
19 106 Școala Gimnazială Nr. 82 7.58
20 131 Școala Gimnazială Nr. 86 7.22

Și graficul aferent tabelului de mai sus. Aceleași unități în topul sectorului 3: Laude-Reut, Arc, Hamburg 195 și ICHB.

După cum scriam și mai sus, prima experiență cu Școala Gimnazială 195 am avut-o în 2007. În anii următori am constatat că școala se situa în TOP 10 la nivelul Bucureștiului, cu mici oscilații de 2-3 locuri în jos. Pe vremea aceea o generație avea în jur de șase clase, aproximativ 170 – 180 de elevi. În 2014 am reluat ciclul primar (începând cu clasa pregătitoare) cu cea de-a doua fiică. Numărul de clase crescuse într-un ritm constant. Din ce în ce mai mulți părinți erau interesați să își înscrie copiii la cele mai bune școli din București, iar Școala 195 era o variantă importantă de luat în calcul, mai ales pentru sectorul 3. Inclusiv mutarea în 195 de la o altă școală din sector. În 2023 Școala Gimnazială 195 a avut înscriși pentru examenul de admitere la liceu de departe cel mai mare număr de elevi din București, respectiv 298 de elevi. Pentru comparație, Școala Gimnazială 86 (ultima din TOP 20 în Sectorul 3) a înscris pentru examen doar 45 de elevi. Al doilea mare “furnizor” de elevi la nivelul Bucureștiului este ICHB cu ai săi cei 259 de absolvenți de gimnaziu, aici vorbim despre o unitate particulară de învățământ, ceea ce înseamnă că mulți părinți deja caută o variantă mai bună în sistemul privat.

Dincolo de toate aceste cifre, toate unitățile de învățământ de stat se confruntă cu aceleași dificultăți ale sistemului.

Ultimul grafic al articolului, evoluția de-a lungul anilor a mediei de admitere la liceu a elevilor Școlii Gimnaziale 195 (lipsesc datele pentru 2018-2020):

P.S. Aștept comentariile voastre…

Datele furnizate în acest articol sunt preluate de pe AdmitereLiceu și BacPlus.

 

Foto din arhiva personală.

 

 

Cum arată sistemul de învățământ din SUA:

 

 

Adrian

View Comments

  • Buna ziua. Am auzit ca rezultatele copiilor de la scoala 195 se bazeaza pe meditatii timpurii. Asa este? Multumesc

    • Sistemul de învățământ românesc obligatoriu și gratuit (indiferent de nivelul școlar - gimnazial sau liceal) este dublat de sistemul particular prin care părinții plătesc (în mare parte) meditații pentru a compensa ineficiența și impostura... Meditații se fac și la 195, și la o școală mai slab cotată, și la Sava, și la Dante.
      Cât de timpuriu? Depinde de bugetul și de "nebunia" părinților.

    • Bună. Pot eu confirma. La ora actuală, pentru un băiat în clasa a V-a, părinții susțin rezultatele, implicit meritele școlii prin meditatii. Ex: română, matematică, fizică.

  • Timpuriu adica din cls a 5-a. Mi se pare rezonabil in cls a 8-a, pentru umplerea golurilor si pregatirea pentru examen. Dar sa faca meditatii pentru dublarea sistemului de invatamant pentru ca sunt ineficienti nu mi se pare ok. La fetele dumneavoastra care sunt amandoua la 195, din ce clasa a fost nevoie de meditatii?

    • Evident că nu este ok, dar părinții sunt nevoiți să "jongleze" cu această situație. Marea majoritate încep din clasa a 7-a, un an poate fi insuficient pentru a fi foarte bine pregătit. Și noi am făcut din clasa a 7-a. Pentru fetele mele Școala Gimnazială 195 este deja o amintire, o amintire și cu bune, și cu mai puțin bune.

  • Aceste clasamente nu reflecta calitatea scolii, ci a elevilor/parintilor de la aceste scoli. 195 fiind considerata scoala de stat cea mai buna din S3 pe baza notelor la evaluare, aici se indreapta mai multi copii cu pretentii/posibilitati decat la alte scoli considerate mai "slabe". Asa se explica de ce 195 are rezultate mai bune. In rest, 90% din profesorii de aici sunt slab pregatiti, blazati, dezinteresati, incorecti, se schimba de la an la an ca - probabil ca aceasta este situatia generala actuala.
    In general, un copil relativ silitor, se descurca singur/cu ajutorul parintilor pana in clasa a 7-a... Apoi, intervine pubertatea iar colaborarea cu parintii devine tot mai dificila si atunci trebuie sa intervina meditatorii. Bineinteles ca in cazul in care parintii nu se pot ocupa sau copilul nu prea invata de unul singur este necesar sa pui meditatori din clasa a 5-a, deoarece pur si simplu nu mai poti pune baza pe scoala (plus ca intr-un colectiv slab copilul nu va fi stimulat sa invete si se va plafona).
    Un factor mai important decat scoala este colectivul clasei. In cazul in care exista cătiva copii buni/silitori se poate creea o competivitate sanatoasa care sa-i ajute sa se traga in sus unul pe celalalt. Din acest motiv, liceele cu gimnaziu reprezinta cea mai buna optiune actuala, dar pentru a putea intra la ele copiii trebuie meditati la matematica din clasa a 3-a...

Recent Posts

Still got the run f(or)rom you

Erau serile mele. Doar ale mele. Erau seri de vară când amurgul mă îmbia să…

4 săptămâni ago

Noaptea alergătorului

Degetele alunecă peste bucata de hârtie într-un gest voluntar. Ca niște tentacule se deschid și…

4 săptămâni ago

Portret al lipitorului de afișe la a doua tinerețe

Privesc fascinat la mișcările lor. Stau de ceva timp pe o bancă observându-le agitația. Parcă…

o lună ago

Fantoma

Uneori e întuneric. Doar întuneric. Fără străfulgerări de regrete proiectate la o simplă atingere de…

2 luni ago

21k – În căutarea secundelor

Nu am mai alergat într-o cursă oficială din luna octombrie 2023. Îmi este drag Parcul…

5 luni ago

Generația de aur

Ca orice copil am bătut mingea de când mă știu. În primii ani de școală…

6 luni ago