Erau serile mele. Doar ale mele. Erau seri de vară când amurgul mă îmbia să…
Degetele alunecă peste bucata de hârtie într-un gest voluntar. Ca niște tentacule se deschid și…
Privesc fascinat la mișcările lor. Stau de ceva timp pe o bancă observându-le agitația. Parcă…
Nu am mai alergat într-o cursă oficială din luna octombrie 2023. Îmi este drag Parcul…
Ca orice copil am bătut mingea de când mă știu. În primii ani de școală…
View Comments
Frumos si cu patos scrii ! :)
L-ai citit pe Ioan Dan? Imi amintesti oarecum de el ! :)
Mulţumesc, Radu. Sigur că l-am citit pe Ioan Dan. Sunt un mare consumator de istorie şi roman istoric!
Bună gluma ta! :)
Nu e gluma ! Cand am citit articolul asta mi-a venit in minte !
Felicitari inca odata. Foarte frumos ai scris. Ii faci pe cei care citesc sa isi doreasca sa vada acele locuri.
Nu stiam cine sunt gugulani desi s-ar putea spune ca am stat cu un reprezentant la masa.
Apropro! Pai daca iubesti demult si atat de frumos lasa dragostea sa se vada si nu doar in scris. Felicitari Miki!
Nu e aşa de simplu! Dragostea este ca un mic ghem speriat şi ascuns într-un colţ al sufletului. Trebuie să îl afli şi să îl ademeşti la vedere!
asa este...si daca nu stii sa-l "ademenesti la vedere"...ramane acolo ascuns :(
Ce frumos ai descris Glimboca...am fost si eu acolo, cred ca inaintea ta, tot de Ruga, cu Miki! :)
Arunca te rog o privire pe ultima mea postare cu Azi e vineri si... :)
In primul rand, termenul de "gugulan" se asociaza exclusiv locuitorilor satului Cornereva datorita varfului Gugu. Parintii mei mi-au spus clar ca noi nici o data nu am fost denumiti gugulani. Si-s banateni pur-sange amandoi. Tata e din Teregova si are si radacini la Rusca, iar mama e dupa tata din Prisian, iar dupa mama din Bucosnita cu un sfert de radacini in Ilova si altul in Golet. Si nici o data nu au auzit sa-i cheme cineva "gugulani". Apoi, nomenclatura oraselor, satelor, apelor, dealurilor, muntilor di Banatul montan este preponderent slava (Criva, Belareca, Cerna, Colnic) si maghiara (Hideg, Potoc), dar mai sunt si nomenclaturi de provenienta latina (Nera) si mai ales de la primii nostri stramosi de pe acest pamant banatean: CELTII (Timis, Caran, Golet, Berzovia). Ori originea "dacica-pura" este si ilogica: Cautati dacii-puri in alta parte (daca mai exista) si NU in PROVINCIA ROMANA. Mai mult: trasaturile fizice ale banatenilor din zona noastra sunt foarte asemanatoare cu cele ale oamenilor din zone celtice: Galicia (N. Spaniei), Tara Galilor etc. Unica diferenta e ca in randul nostru se prezinta si niste influente asiatice (toti avem ca stramosi razboinici huni, avari, pecenegi si maghiari amestecati cu femei valahe locale). Portul banatean din zona noastra este o amestecatura de sarbesc cu german. Iar graiul prezinta o neo-latina cu accent celto-huno-slav. Mai ales cu o puternica pronuntie celtica: asemeni altor limbi neo-latine- celtice: galiega, retoromana, portugheza din nord etc.
Sunt impresionat de avalanşa de informaţii pe care le-aţi pus în comentariul dvs. Vă mulţumesc pentru efort.
În primul rând, articolul meu nu se vrea un tratat de etnogeneză despre zona Banatului. Este un articol scris într-un stil personal şi "emoţional" despre aceasta zonă, zonă care îmi place foarte mult. Socrul meu este născut în Glimboca, pe Valea Bistrei. Aşa am ajuns să cunosc şi să iubesc această zonă superbă. Oamenii din Glimboca îşi spun şi se simt Gugulani, în consecinţă, nu am nicio rezervă să îi numesc altfel!!! Ştiu că zona are un caracter pronunţat eterogen dpdv al populaţiei. De altfel, chiar în zona Glimboca - Oţelul Roşu sunt români, saşi, italieni, rrrrromi, unguri etc. Cine vorbeşte de daci puri? Mai există populaţii pure în lumea civilizată? Vorbeam de o stare de spirit!!! Cât despre faptul că în fosta provincie romană populaţia de origine bărbătească a trecut printr-un proces de extincţie spre bucuria avarilor, pecenegilor, maghiarilor etc, care au găsit aici doar femei valahe...
Da, asa este, dar aceste femei valahe nu erau dace, ci CELTE, fie dintre celtii anteriori cuceririi romane, fie dintre celtii colonizati aici de catre romani.
@ Fray Guillermo Osb
Nu te imbatzosha omule, lasa legenda sa curga si sa fie frumoasa. ............
Eu din copilarie tot aud de "tinutul gugulanilor" si-i vedeam , copil fiind , in zona de cimpie ilfoveana de unde erau bunicii mei materni , venind cu carute pline de mere si pere pe care le vindeau dar le si schimbau pe porumb si griu sa aibe "pita" pt prunci !
Nu a spus nimeni vreodata ceva urit de ei si cred ca nu o va face , sint oameni seriosi si de isprava, nu e o rusine ca umblau cu caruta prin tara sa-si vinda produsele agricole, sa -si hraneasca pruncii, e rusine sa furi , nu sa muncesti si sa vinzi roadele muncii tale.
Eu prefer metoda criticii rationale, iar frmusetea povestilor trebuie sa serveasca adevarului, nu invers.
Caciula e de origine asiatica: maghiara mai exact. Opincile noastre din Banat sunt un amestec de baza celtica cu adaugiri slave si asiatice. Decoratiunile brodate sunt de model celto-slav iar in Banat nu se venera zeul Zalmoxe, ci Lugh, zeu celt, de unde numele castrului Lugus (celt), transformat in Lugius (roman), Lugas (slavo-maghiar) si Lugoj (in actualitate). Cimpoiul este o inventie a Greciei Antice, si s-a propagat intre celti (intre care si stramosii nostri). Casele din satele noastre au arhitectura aceasta di vremea organizarii regimentului de granita valahic in cadrul Imperiului Habsburgic. De aceea satele au fost proiectate in stil-cazarma, si cu ziduri groase ca sa nu treaca informatiile secrete cu usurinta. Pronutarea "de"-ului din romana ca "ge" este de influenta sarbeasca, a "te"-ului romanesc ca "ce" este o deformare lingvistica tipica celtilor, pronuntarea siflata este de la stramosii nostri hunii-cutriguri etc.
Vă mulţumesc pentru informaţii!
Cu placere. O zi buna in continuare, si ma bucura faptul ca va place tara noastra Banatul.
Îmi place foarte mult Banatul din ţara noastră!
@ Fray Guillermo Osb
Vezi ca Romania , e UNA singura, Nu te juca cu focul ca s-ar ptea sa te arzi ! Daca nu-ti place in Romania, esti liber sa pleci unde vrei, CHIAR daca esti nascut aici.
Nimeni n-o sa-ti simta lipsa ! Romania e stat NATIONAL-UNITAR si va fi asa , pina la sfirsitul lumii !!!!
Termenul de "Tara noastra Banatul" nu il am in vedere ca pe un stat, ci "Tara" ca si un tinut, un pamant, un teritoriu. Iar Romania ca stat UNITAR eu o apar cu varf si indesat cata vreme finalitatea statului, binele comun, se atinge in felul acesta. Cand se observa ca Romania ca stat Unitar nu-si mai atinge scopul, se poate pune problema federalizarii, dar acest aspect presupune motive obiective, schimbare de Constitutie si federalizare pentru toate tinuturile, nu doar pentru unele. Cata vreme aceste conditii nu se dau astfel de conditii, eu apar Romania ca stat unitar.
Gugulani sunt locuitorii asezarilor de la poalele Varfului Gugu
Termenul de "Gugulan" vine de la Vf. Gugu. Dar acestuia i s-a asociat în timp un teritoriu mai extins, nu s-a limitat doar la cei care locuiau la poalele vârfului.
Spuneti-i vreunui batran din Teregova, Rusca, Bucosnita, Prisian, Golet, Ilova, Slatina Timis, Armenis etc. ca-i "gugulan", sa vedeti ce raspunde......
Sorry, dar dacă băgați și Trei Ape la gugulani acuși ajungeți la Anina si veți spune că-s gugulani! Gugulanii au un areal foarte restrâns, în realitate, denumirea fiind extinsă puțin, probabil din simplu motiv că din zona montană mergeau cu căruțele cu coviltir cu fructe în mai multe zone și dacă unii erau numiți gugulani, au fost și ceilalți care nu erau din zonă. Caransebeș e la 35km, nu e pe munte, e jos. Ce gugulani să fie acolo? Aaaaa, că s-au mutat oamenii din satele gugulanilor la Caransebeș, asta e altceva. Golețul e pe partea cealaltă a culoarului, ce gugulani să fie? Denumirea s-a „extins”, dar cred că prea mult.
Mulțumesc pentru comentariu, George! După ce i-am lăudat pe Gugulani, am scris doar că am colindat Munții Banatului, am enumerat câteva obiective din Banat, că am fost impresionat de Trei Ape, nu și că Gugulanii sunt cei din zona Semenicului. Glimbocenii se consideră mândri Gugulani! Ești de acord cu mine?