Vă mărturiseam în articolul „Flori pentru Karla” că am creat o pagină specială pe blogul meu, o pagină numită „KARLA” în care să public creaţiile fiicei mele. Îmi exprimam regretul  de a nu putea face acest lucru pentru simplul motiv că fiica mea nu este de acord. În final, în acel articol am prezentat-o pe Karla, şi m-am angajat să respect decizia ei. Între timp lucrurile s-au schimbat. Nu! Karla nu a revenit asupra deciziei, însă pe măsură ce anumite creaţii literare ale ei apar în spaţiul public, în diverse reviste, atunci nu mă mai consider obligat la angajamentul iniţial. Mă refer doar la cele apărute în reviste literare. La sfârşitul lunii trecute a apărut ultimul număr (nr. 38) al revistei „Apollon”. În paginile revistei apar  o poezie (Premiul II – vezi articolul menţionat mai sus) şi două mici eseuri. Vă invit să citiţi „Să fii liber” de Karla Manea.

„Să fii liber” de Karla Manea


 

ApollonCe înseamnă să fii liber? Nu înseamnă nimic, apare o nesfîrşită lipsă de singurătate.

Şi până la urmă, cum apare la un om libertatea? Poate că nici nu există un om liber, suntem prinşi în mâinile tămăduitoare ale destinului. Poate că împrejmuirea nici nu trebuia făcută, puteam rămâne liberi în propriul suflet, puteam fi noi. Dar nu, noi oamenii vom fi mereu sfâşiaţi de ghearele aceleiaşi lumi nedrepte, obligaţi să îndeplinim mereu legile întunecate ale destinului.

Nemărginirea începe din pragul casei, aşa ar zice unele persoane. De ce să ne părăsim cauza chiar înainte de a o începe? Viaţa este atât de independentă, iar noi atât de dependenţi de marginile ei sticloase! Nu avem nevoie de hotarul dintre oraş şi câmpie să ştim de ce avem nevoie pentru a ne scrie fericirea! Mă simt marionetă absentă a unei autorităţi necunoscute. Dacă avem viaţa scrisă chiar dinainte de a ne naşte, atunci de ce ne-am mai născut? Poate pentru a demonstra întregului univers că fiinţele neajutorate ale pământului se închină divinităţii!

Cer mult de la lumină? Vreau doar libertatea părului răscolit de vânt, să alerg la nesfârşit pe un câmp fraged, să înot în oceanul sticlos, vreau doar să îmi demonstrez mie că sunt liberă, o prizonieră distinsă a unei societăţi disperate.

Deci, ce înseamnă să fii liber? Înseamnă să te opui răului, să lupţi contra nedreptăţii şi mai ales să îţi urmezi visele indiferent că singura speranţă că se va îndeplini este chiar visul în sine.

Au existat atâţia oameni pe lumea asta care şi-au atins scopul, atâţia eroi nobili!

Unii oameni spun că destinul este scris, eu spun că destinul este făcut pentru a fi scris, obligaţiile există pentru a nu fi făcute.

 

Karla Manea – clasa a VI-a

19 Comments

 1. Excelent,

  Felicitari Karlei,

  Acum ma adresez Karlei.

  Sa ai incredere in tine. Scrii extraordinar de frumos si de profund avand in vedere si varsta ta. Viata este frumoasa. Sa iei ce este frumos din ea. Ai un suflet extraordinar si nu-l lasa sa fie afectat de micile imperfectiuni ale vietii.

  Lili

  • Îţi mulţumesc pentru ce i-ai scris Kărluţei, Lili! M-ai făcut să ies val-vârtej din firmă, şi să îmi şterg pe furiş lacrimile apărute!!!

 2. KARLA VILCEANNU Reply

  Minunat ! Din sufletul curat al unui copil ies la iveala lucruri atat de profunde si de sensibile, atat de frumoase si cu o mare incarcatura.
  Adrian si Mihaela, sunteti doi parinti binecuvantati de Bunul Dumnezeu cu o asemenea minune de copil. FELICITARI Karlutei si …”să îţi urmezi visele indiferent că singura speranţă că se va îndeplini este chiar visul în sine”. Va imbratisez cu drag pe toti.

 3. Karla, mi-ai adus un zâmbet laaarg și-o încredere mare în viitorul nostru, alături de frumoși ca voi. Să-ți scrii destinul cu mână sigură, cu părul fluturând în vântul libertății, cu brațele bătând puternic valurile vieții. Ești minunată, fată dragă. Iar tăticul tău nu știu cât poate să simtă… 🙂

 4. Felicitari Karlei!

  Imi face placere sa recunosc ca a facut progrese imense, ultima data cand am vazut-o avea cativa anisori, se ascundea de privirile celorlalti, aparea rebela si introversa. Acum, in cuvintele ei se vad inteligenta si perspicacitatea! Profonditatea frazelor sale te fac sa uiti de cotidianitatea momentului si sa calatoresti cu gandul spre zone explorate prea putine volte!

  Felicitari parintilor!

  Va pup!
  Alina N.

  • Grazie per le gentili parole, Alina! Più si aspetta per il mio blog. 🙂

 5. Ma trec fiori citind si nu-mi vine a crede ca un copil are atata talent. Dar nu e un cipil, e un OM mare, in tpate sensurile posibile, un suflet mare si cred ca e nascuta pentru a-i face pe cei din jurul ei norocosi. Cum norocoasa ma simt si eu citind-o. Si privilegiata. Si iar norocoasa. Cuvintele imi sunt putine si slabe. Iti multumesc Adian, ca ai adus-o pe Karla aici pentru noi. Ii multumesc si ei prin intermediul tau pentru ca ne da din sufletul ei. Impresionant, cu adevarat impresionant.

  • Îţi mulţumesc, Dana! Sunt copleşit de toate cuvintele tale frumoase.

 6. Eu nu mă mir! Lucrez cu copii la atelierul de teatru și știu ce le poate mintea. I-adevărat, au alte unelte la îndemână, diferite de cele ce le-aveam noi, și, în plus, au libertatea cuvântului, și sunt mai dezinhibați decât ne-am dori câteodată, dar ca părinte, când citești așa ceva, și acel ceva e scris de copilul tău, e musai să fii mândru, Adrian. Mai ales că e la vârsta când își descoperă feminitatea…e mare lucru! Felicitări ei! Și bravo vouă, celor ce-o susțineți!

  • E la vărsta când îşi descoperă latura rebelă! Îţi mulţumesc mult, Alma (nahe)!

 7. O ,cata profunzime si cata maturitate de a simti si de a reda ce simte ,am citit si ascultat ( la cenaclu ) in ultima vreme lucruri mai putin profunde decat am avut ocazia acum citind-o pe Karla.Nu-mi imaginam ce-i drept cat a putut sa evolueze,de ce n-am stiut pana acum?Se vede treaba ca marea ei pasiune este scrisul ,asta se simte din cum scrie si ar fi bine sa o calauziti in directia asta.Ar fi mare pacat sa se risipeasca asa un talent.
  BRAVO KARLA si tine-o tot asa!

  • Nu am știut că nu știi, Raluca! Eram convins că Mihaela ți-a mai povestit câte ceva și că ai citit din cele scrise de Kărluța. O sprijinim 1000%. Visul meu a renăscut în ea! Îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase.

 8. Lillyinyang Reply

  „Like father, like daughter”

  Marturisesc ca am citit cu mare placere postarile tatalui, care se exprima atat de plastic, incat fiecare articol este un tablou plin de simtire si culoare, indemnandu-te la visare, cu ochii larg deschisi.

  Incet, incet, articol dupa articol, am ajuns la …Karla, pe care vreau sa o felicit din tot sufletul!
  Are atata profunzime si usurinta in exprimarea literara, incat isi depaseste cu mult semenii de aceeasi varsta si chiar adulti experimentati, trecuti prin ale vietii incercari.

  Felicitari amandurora!

  Voi reveni cu drag, sa va citesc, ori de cate ori voi avea putin timp…

  • Îți mulțumesc pentru frumoasele cuvinte, Liliana! K. mi-a citit câteva eseuri scrise în ultimii doi ani (acum este clasa a X-a). Cu timpul e din ce în ce mai profundă, mai subtilă, mai „filozoafă”, mai spectaculoasă în tot ceea ce scrie. E deja mult prea mult pentru mine, mă depășește, trebuie să îmi explice, să facă teorie literară cu mine, ca să îi înțeleg toate simbolurile folosite, toate nuanțele, ideile. Aș da orice să îmi mai dea vreun material să îl postez. Din păcate nu vrea!!!
   Te așteptăm cu drag.

 9. Aș vrea să scriu ceva, dar de obicei, când găsesc frumusețea las o pagină albă…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »
%d blogeri au apreciat: