Spre mijlocul anilor ’90 când în România au apărut televiziunile comerciale (vezi ProTV, Antena1 etc.) marea majoritate a populaţiei urbane a comutat rapid dinspre TVR către acestea. Această mişcare a fost şi o reacţie de pedepsire a unei televiziuni obediente faţă de mai marii zilei (a se citi fesenisto-comunisto-securişti), dar mai ales un mod de a şterge din memorie o televiziune comunistă care zeci de ani a intoxicat şi dezamăgit. Ca orice român, şi eu, invariabil, am uitat TVR şi am învăţat să pornesc televizorul direct pe ProTV.

Anii au trecut şi TVR nu revenea în memoria colectivă decât cu ocazia unor evenimente majore, artistice şi sportive, deoarece ca televiziune publică era singura care avea drept de transmisie. Apoi se întorcea rapid în uitare.

Au trecut aproape douăzeci de ani, doua decenii în care televiziunile ne-au băgat pe gât din ce în ce mai multe mizerii, minciuni, can-can-uri, non valori, ne-au manelizat, ne-au „condus” de la „salam cu soia” la „salamizare” fără nici un fel de scrupule, că „aşa îi place românului” şi primeşte ceea ce cere şi merită, grosolană manipulare.

 Personal, de vreo trei ani şi după mulţi ani de secetă, mi-am regăsit plăcerea de a citi. Şi recuperez cu o poftă nebună. Am retrogradat definitiv TV-ul.

Ca să mă întorc la TVR, întâmplator de câteva luni am desoperit pe TVRHD câteva emisiuni cu adevărat interesante. Emisiuni care promovează valori naţionale, emisiuni care promovează valori locale autentice, care promovează frumuseţile naturale ale României. Vreau să vă dau cateva exemple:

I-D-Sarbu

„Rezistenţa prin cultură”: o emisiune ce are ca scop prezentarea unor oameni de artă (în sensul cuprinzător) ce au avut curajul să se opună regimului comunist („….prin retragere şi producţie de cultură pură, fie printr-o împotrivire vizibilă” cum spune Alexandru Munteanu, producătorul emisiunii). Am urmărit cu mare interes „povestea” lui Ion Desideriu Sîrbu.

163pxMitropolia_Radauti

„Aventura urbană”: o emisiune ce prezintă oraşe mai mici sau mai mari din România. Poveştile sunt spuse împreună cu o personalitate publică născută (crescută) în acel oraş. Sunt poveşti spuse  cu mult suflet, amintiri despre locuri uitate, „prăfuite”, locuri şi oameni care în „anonimatul” lor pulsează de viaţă şi pasiuni.

168pxstrunga_dracului

„România turistică”: o emisiune care ne arată zone spectaculoase ale României. Mi-a făcut mare plăcere să privesc înregistrări din Munţii Făgăraş, de pe creasta de vest, şi deşi nu am ajuns să urc pe Custura Sărăţii, am revăzut cu emoţie şi mi-am amintit satisfacţia pe care am simţit-o când am urcat prin Strunga Dracului în drum spre Vârful Negoiu, la 2535m, pe al doilea vârf ca înălţime din ţara noastră.

V-am dat ca exemplu  doar trei emisiuni, dar credeţi-mă că sunt mai multe („Paşaport de România”, „Cooperativa Agricolă de Fotbal” etc). Sunt emisiuni care prezintă România autentică, România reală, dar România pozitivă şi frumoasă, România noastră, nu cea a celor care ne guvernează.

Dacă vreţi să staţi în faţa televizorului încercaţi şi acest canal TVRHD, chiar merită urmărit.

 

Articole asemănătoare:


2 Comments

  1. Uite că și eu, în ultima vreme, mai mult am citit decât urmărit ceva la TV. Se cam satură lumea (sau numai o parte din ea) de emisiunile de duzină. Și pentru că mai am și insomnii (uneori), ajung să vizionez anumite emisiuni pe la 2 sau 3 noaptea …. de parcă abia le-aș descoperi. Garantat 100% este una dintre ele.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »
%d blogeri au apreciat: