Calendarul înscrierii în învăţământul primar, respectiv înscrierea în clasa zero, este unul din cele trei subiecte majore pentru fiecare părinte care deja începe să simtă emoţia şi presiunea acestui moment. Am trăit deja de două ori acest eveniment, ştiu prin ce trece un părinte, ce simte, ce speranţe îşi face şi câte întrebări îi bântuie nopţile. Celelalte două subiecte majore ale acestui eveniment şi întrebările aferente ce îşi caută cele mai bune răspunsuri sunt: Şcoala şi Învăţătoarea. La ce şcoală să îmi înscriu copilul? Să îl înscriu la şcoala de lângă casă sau la cea mai bună din cartier? Contează? Există diferenţe semnificative? La ce învăţătoare să mergem? E important să ne alegem învăţătoarea? Răspunsurile la aceste întrebări nu le voi da în acest articol, doar voi trece în revistă calendarul înscrierii la clasa zero, pentru ca părinţii să ştie cum îşi vor gestiona timpul pe această perioadă. Până la apariţia metodologiei pentru anul şcolar 2015-2016, citiţi mai jos cum s-a derulat acest calendar pentru anul şcolar 2014-2015.

Înaintea calendarului voi menţiona câteva dispoziţii generale din Metodologia de înscriere:

– Învăţământul primar este obligatoriu;

– Părinții, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare;

– Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2014 inclusiv pot să-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare;

– Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție vor fi înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată;

– În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere primite de la părinți al căror domiciliu se află în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale și specifice:

Criterii generale de departajare:

a. existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;

b. existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți;

c. existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;

d. existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

În cazul în care numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil. Pentru mai multe informaţii, puteţi consulta site-ul ministerului.

Anul trecut, la 14.02.2014, prin ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale s-a aprobat Calendarul şi Metodologia de înscriere în învăţământul primar (mă refer strict la clasa zero). Calendarul a debutat rapid începând cu 17.02.2014.

Datele calendarului sunt:

17.02.2014 – Afişarea la fiecare unitate de învăţământ a circumscripţiilor şcolare şi a numărului de clase pregătitoare alocate (atât pe site-ul şcolii cât şi pe cel al inspectoratului şcolar). Afişarea programului de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor şi a unităţilor în care se realizează aceasta. Afişarea criteriilor specifice de departajare elaborate de unităţile de învăţământ. Afişarea programului de completare a cererilor tip de înscriere.

17-28.02.2014 – Organizarea, în unitățile de învățământ preșcolar, a întâlnirilor pentru informarea și consilierea părinților copiilor din grădiniță care vor fi cuprinși, în anul școlar 2014 – 2015, în învățământul primar.

19-28.02.2014 – Organizarea, în fiecare unitate de învățământ în care se desfășoară activitate specifică clasei pregătitoare, a unei „Zile a porților deschise”.

18.02-13.03.2014 – Realizarea evaluării nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor şi comunicarea rezultatului acesteia.

24.02-14.03.2014 – Completarea de către părinţi, online sau la sediul unităţii de învăţământ, a cererilor tip de înscriere. Depunerea şi validarea acestor cereri de înscriere.

17.03.2014 – Procesarea cererilor de înscriere de către Comisia Naţională şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru.

18-20.03.2014 – Procesarea cererilor părinţilor care solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere. Se face admiterea sau respingerea acestor cereri, ţinând cont de criteriile generale şi specifice de departajare, şi validarea de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.

21.03.2014 – Procesarea de către Comisia Naţională a cererilor în cazul solicitării înscrierii la o altă şcoală decât cea de circumscripţie, pentru cazurile care nu au fost admise din lipsă de locuri şi care au optat în această fază pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie.

21-22.03.2014 – Afişarea numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă.

24.03-10.04.2014 – A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare, se referă la înscrierea şi repartizarea pe locurile rămase libere

11.04.2014 – Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

În mare acestea au fost datele referitoare la înscrierea în clasa zero (denumirea din actele oficiale este de clasă pregătitoare) pentru anul şcolar 2014-2015 şi probabil, anul acesta, coordonatele calendaristice vor fi asemănătoare. Vom vedea în cursul lunii februarie care va fi noua Metodologie şi dacă vor fi aduse modificări.

În speranţa că aceste date vă vor fi utile şi că vă vor ajuta să treceţi mai uşor peste această perioadă plină de emoţii, vă urez “Mult Succes!” şi mare atenţie la ce şcoli vă înscrieţi copilul!!!

 

 

Hamburg5

 


Articole asemănătoare:


12 Comments

    • Ca să fiu “răutăcios”, să te pregăteşti pentru nepoţi! 🙂

  1. Alexandra Ali Reply

    Noi suntem cu inscrierea la cresa ….Innebunesc pentru ca peste tot sunt in carantina exact acuma: virose si alte boli ale copilariei 🙂

    • Deja? Gâza ta merge la creşă? Baftă multă! E un moment important.

    • Buna seara,Doresc sa aflu cateva informatii legate de invatatorii din scoala 195,pentru clasele 1-a,daca stiti ceva cum sunt din punct de vedere didatic.
      multuemsc,si astept informatii pe aceasta cale.

  2. Si despre cei ai clasei a III-a. Stie cineva ceva de doamna Moldovean Mariana?
    Multumesc mult

  3. Buna ziua. ma poate ajuta cineva cu viza de flotant pentru aceasta scoala? Multumesc anticipat.

  4. fainoiu ionut Reply

    buna ziua, subscriu mesajului de mai sus, in cautarea unei persoane binevoitoare pentru o viza de flotant in zona scolii 195, va multumesc anticipat

  5. Update 22.12.2015: O listă a învățătoarelor de la Școala 195 găsiți în articolul “Învățătoare la Școala Gimnazială nr. 195 (Hamburg)“.

    • Bună ziua! Pareri despre invatatoare, care vor lua clasa 0, în anul 2017?

  6. Buna ziua. In primul rand, felicitări pentru cei doi copii minunați și pentru modul în care i-ați educat. Sunt mama a trei copii, cel mai mic urmând să înceapă din toamna 2020 clasa 0 la școala 195. As dori să-mi spuneți dacă limbă străină 1 a rămas limba germana, incepand din clasa 0. Am văzut că cei mai mulți profesori de limbi străine sunt cei de engleză, apoi de franceză și parca vreo doi la germana. Nu înțeleg cum pot doar doi profesori sa predea materia la 2500 de elevi ai școlii…Poate nu sunt toți menționați pe site-ul instituției. De asemeni as dori să-mi spuneți dacă proiectul privind cantina scolii a fost finalizat și dacă există posibilitate de after după ora 14 (proiectul școala după școală). Motivul pentru care întreb acest lucru este faptul că aș dori să-i transfer pe ceilalți doi copii, unul în clasa a 4 a și celalalt in a doua, tot la școala 195 și m-ar interesa și programul de after al școlii. Mulțumesc mult și încă o data felicitări pentru fetele dvs minunate!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »